Cum vă spuneam în recenzia precedentă, n-am răbdat tentației să aflu despre ce scrie Rodica Ojog-Brașoveanu în cartea Bărbații sunt niște porci.
Un volum ce conține 17 povestiri despre misterele eterne ale relației dintre bărbați și femei, o lectură excelentă care arată din nou cât de talentă a fost autoarea și, în subtil, am înțeles cât de mult s-a cenzurat în anii comunismului pentru a-i fi publicate celelalte cărți (majoritatea polițiste sau istorice). Chiar dacă este una dintre puținele scriitoare care n-a cântat osanale, există diferențe de limbaj și abordare între scrierile ei ”înainte” și după” regimul ceaușist.
Toate povestirile sunt pline de tâlc, mistere, povesti de amor, ironii, umor și spirit. Le-am citit dintr-o răsuflare. Nu vă luați după titlu, în carte sunt expuse, fară pudoare, în egală măsură defectele femeilor și ale bărbaților. Redau câteva citate pentru stimularea poftei. De citit 🙂
„Cine îşi închipuie că munca, aşa cum le convine comuniştilor să săsusţină pentru a nu le lăsa oamenilor timp să gândească, constituie ţelul şi bucuria supremă a vieţii e un masochist imbecil… Ce poate fi mai ademenitor decât o zi în care nu ai nimic obligatoriu de făcut decât să ţi-o umpli cu lucruri agreabile?… Ce-mi tot daţi zor cu nemţii?! Ăia au un tic nervos, trag toată viaţa la galere şi beau bere, în schimb sunt impotenţi şi n-au nici un haz!…” (povestirea Giuvaerurile Despinei)
”— Se înţelegea bine cu nevastă-sa? Era o căsnicie fericită?
Pe faţa aspră a poştăriţei răsări un zâmbet sarcastic:
— Ce-i aia căsnicie fericită? Câte din astea ai întâlnit dumneatale?
— Destule, răspunse Drăgan evaziv.
— Înseamnă că nu te-ai uitat pe gaura cheii, aia e! C-aşa sunt făcuţi bărbatul şi femeia, să se înfrunte. În orice căsnicie-i un bou şi o belea, dar dacă nu se păruiesc, iar pe plită mijeşte o fiertură cumsecade, se cheamă că treaba merge.” (povestirea Clătite cu brânză)
”Marcel era tot român, din Sibiu, cu câţiva ani mai mare decât Doinița, inginer şi lucra la Uzinele Volkswagen. Nu mai fusese căsătorit, părinţii decedaţi nu aveau nevoie de ajutor. Mai vreţi ceva?! Făt-Frumos pe cal alb, prinţul din poveste! Fotografiile îl arătau ca pe un bărbat mai degrabă scund, cu tendinţă de îngrăşare şi un început de calviţie. Comun cu totul, Marcel era persoana pe care o uiţi de îndată ce i-ai întors spatele. Dar avea doi ochi, două mâini şi două picioare; câte au parte de un Alain Delon?” (povestirea De ce?)
N-o ratați, vă descrețește frunțile!
Această recenzie este cu dedicație specială: pentru Vera 🙂
Nu am mai citit demult o carte.Cred că ultima a fost, Conversatii cu Dumnezeu-Neale Donat. Recunosc că am ocolit-o multă vreme datorită titlului😁Am să o trec pe listă și topul de ieri a fost pe sufletul meu.Danke Laura
@Vicky,
Am citit demult Conversatii cu Dumnezeu – și ea e ocolită de mulți din cauza titlului. Mi-a plăcut mult, limpezește multe preconcepții 🙂
Le-am citit pe ambele zilele astea.
Și am avut impresia că am vizionat n filme în câteva ore. Fiecare poveste conține destine și vieți întregi care iau întorsături neașteptate, dar nu și fericite neapărat. În multe dintre ele se simte o resemnare dureroasă. Iar senzația persistentă este de efemer. Totul este efemer, iar zeci de ani par o clipă în eternul timpului. Dintr-o viață de om, cu zbateri, bucurii și suferințe, rămâne o poveste de câteva pagini pe care o citești în câteva minute.
Da, titlul nu este ce pare a fi.
@Solandi,
Și la cartea asta, și la precedenta titlurile sunt alese ca să intrige, să trezească curiozitatea. Iar unora, animozitatea 🙂
Mai am oleacă de ‘Grasă și proastă’ și trec la Porci. Îmi place stilul, mă declar cucerită de povestioarele Rodicăi Ojog-Brașoveanu. Aș citi orice de ea, actually, indiferent de titlu.
Sunt curioasă cum o cheamă pe poștăriță, oare e tiza mea? 🤭
Lubeniță murată garnitură la mușchiuleț.
De porc. Mușchiulețul. Porcul nu era pe genul mușchi, ci mușchiuleți. Ceva gen porc cu bun simț.
De vis. Garnitura de lubeniță.
Și vremea e de vis acum în patria lubenițelor. 16 grade și soare, temperatura ideală în viziunea mea. Și am plecat de la 11 grade și vânt dimineață.
Dăbuleni, Gottlob sau Andalucia ?
Că toți sunt pe patriotism la producție.
De data asta pe lângă Dăbuleni. Andaluzia altă dată.
Și care este concluzia bărbații este niște porci sau nu?
@BaGheRa,
Adică tu vrei să-ți povestim concluzia? Dacă vrei părerea noastră, nu terminăm până mâine, chiar de-am vorbi toate-odată 🙂
Dacă vrei litera cărții, citește-o, până deseară o termini.
Dacă îi acompaniezi cu o murătură devin relativ acceptabili.
Bine și acceptabili e mult spus. Tolerabili mai exact.
@Laura G, colegul @ BaGheRa parcă momentan dă cu sapa undeva prin deșert de țară arabă, manevrează la cămile și nu poate atinge porcul.
Poate eventual să belească mielul.
Porcul nu e ca mielul, deci e nedrept să îi cerem o concluzie onestă .
@Paco,
Totul e bine dacă n-o face de oaie 😊
@all, nu are nici o treabă, se găsește porc de cumpărat. Este un magazin special pentru expați și pe baza unui permis pe care ți-l dau de la serviciu poți pe baza unei programări online să cumperi ce vrei.
Și încă o dată se confirmă că religia ortodoxă e o mizerie plină de popi avari, pupători de moaște, acompanită de atrocitățile scrise de niște semi-analfabeți în diferitele cărți sfinte.
,, Magazin special unde cumpăr mâncare pe baza unei programări,,.
Asta trebuie să fie ceva mișto.
Doamna poate să mănânce pe plajă acolo un sandviș cu pastramă de porc și să bea o bere în timp ce face topless?
( Întrebare retorică, Doamna nu bea topless și nu face bere).
Trebuie să vă fac o mărturisire : aștept filmul 😉🤭 Porc îndeajuns? Pot mai mult 🤪
Poți, dar e Sfântul Post al Paștelui. Te-ai scos.
Afară porcul, momentan îl dublează în scenele de acțiune un pește de apă dulce.
Așa-i, Bibanule ?