Bărbaţi care urăsc femeile, de Stieg Larsson

barbati careAproape 700 de pagini şi aproape 700 de grame. Nu glumesc, mi-a rupt degetele! Bărbaţi care urăsc femeile, un roman mare, greu, şi la propriu şi la figurat. Pascal Bruckner – o notorietate a literaturii contemporane – îl apreciază ca fiind “unul dintre rarele romane poliţiste care m-au făcut să mă trezesc în miezul nopţii pentru a continua lectură”. Bravo Pascal, eu nici n-am reuşit să adorm. Roman poliţist? Da. Dar nu vă imaginaţi ceva gen San Antonio, Rodica Ojog-Brasoveanu sau altceva din colecţia Enigma…Chiar dacă această carte abundă de enigme, nu prinzi picior de poliţist în ea; poate, doar un degeţel pe la pagină 457 şi atât. Mister – da! Investigaţii – da! Încurcături – da! Poveste captivantă – da!

Intrigi, corupţie, secrete de familie ascunse sub preş – pe-astea le-avem şi noi pe-aici, dar Stieg Larsson ştie să le povestească atât de frumos şi totuşi realist, de-am ajuns să mă îndrăgostesc de suedezi. Aventuri, iubiri şi sex – avem şi aşa ceva – în doze de bun simţ, încât să ne bucure dar să nu ni se aplece. Avem un jurnalist – decent, competent şi intrat în încurcături. Avem o tipă hacker – ciudată, uşor sociopata dar pion principal în poveste. Avem un ménage-a-trois – firesc, relaxat şi a la long. Şi nu lipsesc milionarii oameni de afaceri – spilcuiţi în exterior şi găunoşi în interior – d-ăştia mai cunoaştem şi pe la noi. Nu vreau s-o povestesc.

Ar fi păcat să nu sărăciţi şi voi cu vreo 50 lei – scumpă, dar credeţi-mă, face toţi banii! Şi asta nu-i tot… este doar primul roman din trilogia “Millennium” al lui Stieg Larsson.
Despre al doilea va scriu după ce-mi revin cu somnul nedormit.
Aproape 700 de pagini şi aproape 700 de grame de carte superbă, incitantă.

1 Comment

  1. Artemiza Adam

    Face, intr-adevar, toti banii, merita, ca sa subliniez, daca mai e nevoie, le-am citit si recitit, chiar daca face parte dintre achizitiile relativ recente, ma rog, 2012, si-a castigat ( la toata seria ma refer ) un binemeritat loc printre favorite. am de unde alege, va rog sa ma redeti, numarul volumelor din biblioteca mea e cu 4 cifre…. Vi le recomand cu caldurasi din punct de vedere al intrigii si stilului, al mesajului, daca doriti, pentru ca Stieg Larsson se dovedeste lipsit de prejudecati si deloc misogin, dimpotriva, dar si sub aspectul apropierii de o cultura si o civilizatie care mie imi erau absolut straine, cea scandinava…. Aceasta serie mi-a starnit curiozitatea si interesul pentru autirii scandinavi si astfel am descoperit Islanda, prin intermediul cartilor semnate de Yrsa Sigurdardottir, Arnaldur Indriason, Norvegia, ma rog, atata cat se poate, prin intermediul celor semnate de Anne Holt, fost ministru de justitie al acestei tari si mai sunt cativa autori care merita atentie, suedezele Camilla Lackberg si Liza Maklund, de exemplu. Poate mai sunt si altii, va las pe voi sa-i descoperiti.

    Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.