August: Osage County

Într-un sinopsis i s-a spus “comedie neagră”. După ce am văzut acest film, aş zice că-i o negreală uşor comică, mai degrabă.

S-o iau sistematic:

Inspiraţie – Ecranizare după piesa de teatru cu acelaşi nume aparţinându-i autoarei Tracy Letts, care, în 2008, a primit premiul Pulitzer pentru această piesă.. Poate că asta este un caz în care teatrul bate filmul.

Actorii: În afara celor două actriţe nominalizate la Oscar 2014, pentru cea mai bună actriţa în rol principal (Meryl Streep) şi în rol secundar (Julia Roberts), mai sunt câţiva actori care joacă foarte bine. Notorietatea celor două fiind mai mare, ele adună toată atenţia.

Filmul: de o mare tristeţe! Ce-i drept, în vâltoarea intrigilor familiale asezonate pe ici-colo cu umorul ăla negru, nu-ţi dai seama că certurile alea sunt comune în orice familie.Şi tot aştepţi să se întâmple ceva, să apară intriga, un click care să-ţi gogoneze ochii. Nimic. Se ceartă toţi ca chiorii, din te-miri-ce. Mama (Meryl Streep) a luat-o razna consumând alcool în cocktail cu antidepresive pentru că are cancer. La gură; dar, între noi fie vorba, gura nu-i mai tace! Din acest motiv tatăl decide să se arunce în lac şi acolo rămâne.

Cele 3 fete ale cuplului – femei mature şi împrăştiate pe la casele lor – se adună să vadă ce-i de făcut. Şi pentru că nu prea e mare lucru de făcut în nebunia asta – în afară de o înmormântare, se ceartă toată lumea cu toată lumea. După ce mai apare un unchi, o mătuşa şi odrasla lor, – tânărul verişor, treburile se mai complică. Pentru că verişorul este încurcat într-un mare amor cu una dintre fete (care-i este verişoara, desigur). Iar la acest moment – ta-dam! – spectatorii află, înaintea amorezilor, că vărul şi verişoara sunt, de fapt, fraţi de tată. Adică cel înecat în lac s-a dat la cumnata-sa în urmă cu vreo 25 de ani. (Din câte am auzit, incestul frate-sora e patentat de telenovelele sud-americane; ce caută asta aici?) Mai găsim şi doi gineri. Unul în divorţ (de Julia Roberts) şi celălalt cam fustangiu. Prin tot familionul, discretă dar eficientă, se mişcă menajera, bucătăreasă desăvârşită. Pe-asta aş fi luat-o şi eu acasă!

Impresii: Un film static. Cu aşa distribuţie, mă aşteptăm la ceva mai activ şi mai spumos. După umila mea părere, toţi actorii au jucat excelent, doar că scenariul nu le-a oferit roluri spectaculoase. Poate că o aşa distribuţie ar fi meritat o poveste mai interesantă.

Concluzii: Oricum, Meryl Streep şi Julia Roberts joacă excelent în orice rol le-ai pune. Iar filmul are valoarea dată de actori şi-atât! Dacă ar fi fost jucat de no-names, n-ar fi avut nici opt spectatori.
“August: Osage County”, ca poveste, merită văzut doar într-o singură situaţie: când ai un scandal în familie. Vezi acest film şi te calmezi. “Uite, dom’le, că şi alţii au probleme, chiar mai mari ca ale noastre”.

1 Comment

  1. Pingback: Ținutul din mijlocul verii | filme care merită vazute

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.