Analfabeta care știa să socotească, Jonas Jonasson

analfabetaUn roman amețitor, surprinzător de distractiv, ca un șir de bancuri spumoase într-un grup de prieteni. Citești și râzi, râzi și citești. Între episoadele de lectură mi-aminteam de carte și mă pufnea râsul cu gândul la inepuizabilul Jonasson și la năstrușnica Nambuko, personajul minunat al acestui roman.

În Africa de Sud a deceniilor trecute, când aperheid-ul era un stil de viață, micuța negresă Nambuko muncea la curățat latrine, într-un cartier mizer, pentru a câștiga mărunțișul cu care mama ei își procura aurolac.

Nimeni nu știa însă dacă toți curățătorii de latrine din Soweto erau într-adevăr analfabeți, dar li se spunea așa oricum. Era clar că niciunul dintre ei nu făcuse școală, că locuiau cu toții în colibe și că le era inimaginabil de greu să priceapă orice ai fi încercat să le zici.”

Aventurile lui Nambuko abia încep. Nu numai că ea nu e analfabetă, ba chiar e sclipitor de inteligentă. Inteligența o ajută să jongleze cu matematica, curiozitatea și setea de cunoaștere o poartă către orice sursă serioasă de informare și instruire, iar visul ei e să ajungă la Biblioteca Națională din Pretoria. Ghinion sau poate noroc, Nambuko ajunge menajeră în vila unui demnitar, iar de aici începe nebunia unei călătorii incredibile. Nu doar spre Suedia, ci și spre o minunată evoluție personală.

Dacă la început povestea pare dramatică, Jonas Jonasson are talentul de a pune atât de mult umor și atâta ironie fină în toate situațiile incredibile ale romanului, încât toată drama o transformă într-o comedie neagră irezistibilă. Pentru el Nambuko e doar ”instrumentul” cu care măsoară prostia omenească, penibilul politicii, falsitatea demnitarilor de stat, moralitatea îndoielnică, răutatea unora și bunătatea altora – pe scurt, caracterul uman de pretutindeni.

Într-un periplu amețitor, cu Analfabeta care știa să socotească ajungem în culisele veninoase ale politicii internaționale, de la Mossad la Războiul Rece, de la Nelson Mandela la George W. Bush, de la președintele Chinei la regele Suediei. Însoțită de-a lungul aventurii ei de două chinezoaice, doi gemeni cu același prenume (unul isteț, celălalt tâmp) și o anarhistă, Nambuko plimbă prin lume o bombă atomică. În mare secret, desigur. Încercând să scape de ea fără disconfortul unei explozii devastatoare. Cum va reuși? Ne povestește Jonas Jonasson în stilul lui inconfundabil.

Citind romanul Analfabeta care știa să socotească am trecut de la curiozitate la mirare, apoi la admirație pentru condeiul fermecat al autorului. Și de la zâmbete la hohote de râs la fiecare pagină a acestei minunate cărți.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.