Amoc. Obsedatul, Stefan Zweig


amocÎn același volum, Stefan Zweig are pentru cititori două povestiri, fiecare din alt loc și din alt timp. Obsedatul mi-a plăcut mai mult decât Amoc. Câteva impresii despre fiecare:

Amoc

Un tânăr medic din Malaysia o ia razna rău de tot după ce o pacientă îi solicită în mare secret efectuarea unui avort. Medicul e ușor electrocutat de prezența ei misterioasă și își ofera serviciile medicale cerând în schimb servicii sexuale. Iar doamna e atât de misterioasă, încât nici cititorii nu-i află numele. Normal că femeia fuge de el mâncând pământul și nu vrea să-l mai vadă, chiar dacă el simte și se comporta ca un îndrăgostit posedat. Din păcate, gestul lui are urmări grave pentru că pacienta apelează la metode empirice și după o scurtă agonie, moare. Medicul cu impulsuri erotice nepotolite este asaltat de mustrări de conștiință și trăiește restul vieții chinuit de vinovăție.  Și-i povestește totul unui necunoscut întâlnit pe vaporul care îl ducea spre casă. Și asta e tot. Adică l-a lovit amocul.

Obsedatul

Mi s-a părut foarte interesantă. Tot pe un vas de croazieră, într-o atmosferă cam plictisitoare, doi bărbați se confruntă la o partidă de șah cu miză mare. Dar nu valoarea pariului contează, cât lupta de orgolii. Două personalități diferite, cu același scop: supraviețuirea.

Mirco Czentovic este un introvertit crescut în condiții grele și are o singură mare pasiune, îndeletnicire, talent, pasiune: joacă șah la perfecțiune, așa încât devine campion mondial pe care nimeni n-a reușit să-l învingă.

Adversarul lui, domnul B., are o poveste de viață mai palpitantă: întemnițat pe nedrept și ținut ceva timp într-o carceră, fără nimeni cu care să vorbească, printr-o minune face rost de o carte despre șah. Habar n-avea ce e șahul, dar ca să nu înnebunească și să-și țină mintea activă, a citit cartea de mii de ori, așa încât la nivel de teorie știa absolut toate partidele ce se jucaseră de către marii șahiști de-a lungul vremii. Și-apoi, sătul de-atâta citit și recitit, a început să joace șah mental, el cu el însuși. Un exercițiu extrem de greu, însă doar așa a reușit să supraviețuiască. Mintea lui, antrenată atât de intens într-o singură direcție, a dezvoltat repede o obsesie pentru jocul de șah.

Cum s-a terminat partida de șah dintre Czentovic și domnul B.? Aflați cititnd această poveste captivant scrisă de Stefan Zweig – un scriitor obsedat de obsesiile celorlalți  🙂

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.