Conjuraţia imbecililor, de J. K. Toole

conjuratia imbecililorConjuraţia imbecililor – o carte premiata?!

Nu-mi dau seama ce anume face din aceast roman unul de mare succes. Poate faptul că autorul, după ce l-a scris,  s-a sinucis pentru că nimeni n-a vrut să-i publice cartea? – eu chiar îi înţeleg pe editorii aia!

Polirom îşi laudă produsul apreciind că este “o carte formidabilă, tragicomică, o capodoperă a literaturii secolului XX”. Ba mai mult decât atât, romanul primeşte premiul Pulitzer în 1981. Iar toate recenziile răsfoite pe net sunt magnific-apreciative.

Dificil de povestit acţiunea romanului în termeni lăudabili. Un individ de 30 de ani, pe nume Ignatius – vă imaginaţi un englez cu numele ăsta?! – cam gogoman, cam stupid, cam nespălat, are o singură relaţie în toată amărâta lui de viaţă. Şi anume, relaţia cu maică-sa. Iar maică-sa este copia lui fidelă, dar la o scară mai mare – grasă, îngălată, mahalagioaică şi aspră. Ignatius, atunci când scapă singur în lume, se bagă în tot felul de situaţii tembele, din care îl scoate, evident, maică-să. Nici restul personajelor nu-s tocmai normale: un poliţist plin de zel care face arestări la cererea celor din jur sau o dansatoare ce-şi educă papagalul s-o dezbrace. Şi toată atmosfera asta ar trebui să fie atât de hazlie încât să ne tăvălim pe jos de râs.

Poate că este un roman fenomenal de bun, dar mie nu mi-a plăcut. În afară de faptul că mi s-a părut vulgar, de un comic stupid, personajele sunt dubios de tembele. Vă plac filmele cu Benny Hill (aşa mi l-am imaginat pe Ignatius)? Dacă da, o să vă placă şi Conjuraţia Imbecililor. Mie, nu!

http://www.pediverse.ro/despre-mine/

10 Comments

 1. Narcisa - Maria

  Dar ai reușit să-l termini? Eu m-am lăsat după câteva zeci de pagini. Nici pe mine nu m-a convins. Cineva îmi spunea că ar trebui să mi-l închipui cu accentul de New Orleans și cu toate imaginile în minte, dar eu n-am fost pe acolo, așa că a rămas la stadiul acela, de carte începută și neterminată. Poate dacă aș fi văzut filmul aș fi reacționat altfel. Nu știu.

  Știai că Toole a mai scris o carte la 16 ani? Nici eu. Am găsit informația aici: http://blog.carturesti.ro/conjuratia-imbecililor-sau-cum-sa-recunosti-un-geniu-adevarat/

  Reply
  1. LG (Post author)

   De ce-mi rasucesti cutitu’-n rana? 🙂 Am inceput-o de 2 ori. A doua oara am inceput sa mai sar pagini, poate-poate… Apoi m-am dus spre final si ulterior i-am imprimat cartii o traiectorie boltata spre cel mai indepartat perete din casa.

   N-am stiut de alta carte, mersi de informatie. Ok, accept: J.K.Tool e un geniu, eu sunt o incapabila sa-l recunosc, dar pana una-alta, eu i-am bagat bani in buzunar cumparand cartea, iar el nu mi-a oferit nimic in schimb 🙂

   Reply
   1. Narcisa - Maria

    Pai, tehnic, nu i-ai bagat nimic in buzunar lui, ca era deja dus cand a iesit cartea. Eventual mume-sii lui sau altor neamuri care au mostenit dreptul de autor. 🙂
    N-am vrut sa te supar, dar si mie mi s-a parut imposibil de citit cartea asta si chiar rezonez cu tine.
    Si mai am pe lista de “necitibile” niste carti , unele chiar premiate .

    Reply
    1. LG (Post author)

     Da, clar ca mostenitorii lui mi-au luat banii. Ma intreb daca ei pot citi “produsul” care-i face bogati (pe nedrept) 🙂

     Poti dezvalui lista aia?

     Reply
 2. LG (Post author)

  🙂 🙂
  Am citit lista ta. Dar stiu ca te-ai cam chinuit, e lunga.
  Din enumerarea ta, in afara de Conjuratia imbecililor, eu m-am impiedicat de 2 carti: una buna, una proasta (pentru mine).
  – Luni de fiere – cand am citit-o cu ani in urma mi-a parut foarte buna. Era ceva nou, socant…
  – Adela – asta e o carte degeaba. Nu se intampla nimic in ea. Stupida…

  Reply
 3. Coffee

  Interesanta opinie. Ma cucerisera unele recenzii si o aveam pe lista de shopping. 🙂

  Reply
  1. LG (Post author)

   Da, si eu am citit recenzii elogioase despre aceasta carte. Nu vreau sa-ti influentez alegerile si cred ca cel mai sanatos ar fi sa citesti un pic din ea – intr-o librarie sau poate chiar biblioteca. Iti vei da seama daca stilul e pe gustul tau sau nu. Eu am cumparat-o online, cititnd acele recenzii 🙂

   Reply
 4. intrebare

  Singurul lucru nelalocul lui in comentariu (despre carte sunt perfect de acord, poate chiar mai acid) este comparatia dintre B. Hill si o carte. Mai normala e comparatia cu alt comic, iar cartea sa fie comparata cu alta carte.

  Reply
  1. LG (Post author)

   Multumesc pentru comentariu si sunt de acord cu tine! 🙂
   Ba chiar, am facut cum spui, daca citesti un pic mai atent.
   “Vă plac filmele cu Benny Hill (aşa mi l-am imaginat pe Ignatius)?” – l-am comparat pe Ignatius cu B. Hill.
   Cel putin asta a fost intentia.

   Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *